Sposób przygotowania

Karczek kroimy na równej wielkości plastry i delikatnie klepiemy tłuczkiem. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy lub blendujemy. Warzywa i przyprawy mieszamy ze sobą dodając olej. Do marynaty wrzucamy karczek, tak by był przykryty i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki (oczywiście można go włożyć na krócej, ale wtedy smak nie będzie tak intensywny). Mięso układam na blaszce wyścielonej folią aluminiową, warzywa również wrzucam na blachę. Piekarnik ustawiam na 170 stopni i trzymam w nim mięso przez około godzinę (wszystko zależy od tego jak bardzo wypieczony karczek lubicie). Potrawę podaję z pieczonymi ziemniakami, które wcześniej obgotowywuje przez ok. 10 minut a następnie wrzucam na chwilę do tej samej marynaty, w której było mięso i daję je do pieczenia na pół godziny razem z karczkiem.

Wszystkie podane w przepisie ilości są tylko orientacyjne, dlatego zachęcam do modyfikowania ich jak i całego przepisu.
Co prawda zioła i wino nie są podstawowymi składnikami przepisu, jednakże potrawa smakuje o wiele lepiej razem z nimi, szczególnie jeśli mamy dostęp do świeżych ziół.

Marynaty można użyć dwa razy, o ile nie pozostawimy w niej starych kawałków mięsa.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !