Przepis i sposób przygotowania na: tort grzybowy
Świeże grzyby 50 dag
Cebula 2 sztuki
Sól, pieprz
Jaja 2 sztuki
Tarta bułka 3 łyżki
Zmielone orzechy 4 łyżki
Żółty ser 3 łyżki startego na tarce
Masło 5 dag
Ponadto:
Pergamin
Ciasto; na stolnicy posiekać mąkę z tłuszczem, dodać żółtko, śmietanę i przyprawy.. wyrobić dokładnie ciasto, uformować kostkę, zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki na ok. jedną godzinę. W tym czasie zrobić farsz: umyte grzyby pokroić w paski, włożyć do rondla z rozgrzanym masłem razem z pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami. Dusić pół godziny, całkowicie odparowując sok. Średniej wielkości tortownicę wyłożyć ciastem. Dobrze schłodzone ciasto kroić w plastry o grubości ok. pól centymetra i przenieść je do tortownicy, brzegi tortownicy wyłożyć nieco wyżej ciastem ok. pół centymetra. Nakłóć ciasto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i lekko podpiec. Gdy zaróżowi się z wierzchu, posypać połową orzechów, zmieszanych z jedną łyżką tartej bułki. Do grzybów dodać surowe żółtka, ubitą sztywno pianę oraz resztę tartej bułki, doprawić do smaku, lekko wymieszać i wyłożyć masę grzybową na ciasto. Posypać na wierzchu resztą zmielonych orzechów i startym serem, położyć kilka kawałeczków masła, wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia ok. 10 minut.