Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowy torcik
Jedno jajo rozdzielić. Do miski wsypać mąkę,dodać żółtko, tłuszcz i 1/2 łyżeczki soli. Wlać 3-4 łyżki bardzo zimnej wody.Całość zarobić na jednolitą masę, wstawić do lodówki na ok. 30 min.
JARZYNY:
Wszystkie jarzyny opłukać i podzielić na mniejsze (marchewkę kroimy w słupki). Gotujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odsączamy.
SOS SEROWY:
Do śmietany dodać białko i jaja, doprawić do smaku przyprawami, dodać połowę drobno startego sera.
ZAPIEKANIE:
Naczynie żaroodporne (średnica ok 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem zawijając do góry brzegi ciasta. Wyłożyć jarzyny i zalać sosem.
Piec przez ok. 30 min. w 200 stopniach. W połowie pieczenia posypać pozostałym serem.