Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krakowski kurczak

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
1,5 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
masło
5 łyżek
siekany koperek
2 łyżki
bulion
2 szklanki
sól
do smaku
Sklep Prymat
natka pietruszki
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krakowski kurczak

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Mieszamy dwie łyżki natki pietruszki z łyżeczką soli i jeszcze raz siekamy (musi powstac zielona papka). Natrzeć papką kurczaka wewnątrz i odstawić na godzinkę. Gotujemy kaszę na miękko, łączymy z koperkiem i pozostałą natka pietruszki. Masą nadziewamy kurczaka, zszywamy i obrumieniamy na tłuszczu. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dzielimy kurczaka na porcje, polewamy sosem od duszenia i dwiema łyżkami stopionego masła z tartą bułką. Podawać z ziemniakami i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 30.03.2011 19:05
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak