Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem szpinakowo - szczawiowym
* mąka pszenna – 3 szklanki
* gorąca woda – 1 szklanka
* oliwa – 2 łyżki
* szpinak – 1 łyżka
Farsz:
* szczaw siekany SMAK 280 g ( ½ sloiczka)
* ser biały – 3 kostki
* szpinak mrożony – 1 opakowanie
* cebula – 1 duża
* oliwa
* pieprz i sól – do smaku
* papryka ostra PRYMAT - do smaku
Do polania:
* cebula - 1 sztuka
* oliwa
Szpinak pozostawić do odmrożenia, połączyć z ½ słoiczka szczawiu siekanego SMAK, serem białym, odrobiną soli, pieprzu, ostrej papryki.
Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oliwie po czym połączyć z farszem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z mąki, gorącej wody i oliwy, szpinaku zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne.
Z tak przygotowanego ciasta należy formować kuleczki, które następnie należy rozwałkowywać wałkiem, nabierać farsz i zaklejać.
Pierogi gotujemy w garnku w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć ją na oliwie.
Pierogi wyjąć i polać cebulka z oliwą.