Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pomidorowym

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
1/2 kg
jajko
1 sztuka
parmezan starty
2 łyżki
czosnek
3 ząbki
kasza manna
3 łyżki
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
masło
1/2 łyżki
oliwa
1 łyżka
przecier pomidorowy
300 g
pomidory
1 puszka
cukier
mleko
100 ml
oregano
3 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowym

Mielone mięso- najlepiej udziec z indyka mieszamy z roztrzepanym jajkiem, startym parmezanem ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczką suszonego oregano, kaszą, szczyptą pieprzy i odrobiną soli. Po dokładnym wymieszaniu formujemy niewielkie kulki (powinny być mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Gotowe pulpeciki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.

Cebulę i resztę czosnku obrać i drobniutko posiekać, wymieszać z pozostałym oregano i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy, pomidory krojone z puszki i ok. 1 szklanki wody. Doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Na koniec dolać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Przykryć i nie mieszać do momentu aż kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, bo mogą się rozpaść.

Gotować ok. 20 minut.

Podawać z makaronem, no spaghetti, można jeszcze gotowe danie, wymieszane z makaronem posypać parmezanem i oregano

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 07.11.2011 09:02
pyszne
ilka_86 05.09.2011 10:06
pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak