Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wariacja na temat żurku

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda
2 l
zakwas na żurek
2 szklanki
pieczarki
5 dkg
cebula
5 dkg
oliwa
2 łyżki
jajko
4 szt
śmietana 18 proc
2 łyżki
czosnek
3 ząbki
sól
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
siekany koperek
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
grzyby suszone
2 szt
Ziele angielskie całe Prymat
5 szt
Sklep Prymat
kabanos
20 dkg
kości schabowe
40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Wariacja na temat żurku

Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kość, liścia i ziele, gotować (na małym gazie) do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar przecedzić. Dodać grzyby, gotować na minimalnym ogniu. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na zimną patelnię wsypać cebulę i sól, zeszklić, dodać pieczarki, smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojone w 2 – 3 – cm kawałki kabanosy. Gotować przez 10 minut. Następnie wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, dodać drobno posiekany czosnek oraz śmietanę, majeranek, pieprz i koperek. Osobno ugotować jajka na twardo. Jajka pokroić w ćwiartki, wyłożyć na talerz, zalać zupą. Jeśli żurek ma być bardziej sycący, można podać go z ugotowanymi osobno ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 27.03.2011 13:57
smaczny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak