Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kość, liścia i ziele, gotować (na małym gazie) do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar przecedzić. Dodać grzyby, gotować na minimalnym ogniu. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na zimną patelnię wsypać cebulę i sól, zeszklić, dodać pieczarki, smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojone w 2 – 3 – cm kawałki kabanosy. Gotować przez 10 minut. Następnie wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, dodać drobno posiekany czosnek oraz śmietanę, majeranek, pieprz i koperek. Osobno ugotować jajka na twardo. Jajka pokroić w ćwiartki, wyłożyć na talerz, zalać zupą. Jeśli żurek ma być bardziej sycący, można podać go z ugotowanymi osobno ziemniakami.