Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Dużą ilość majeranku i przyprawy do wieprzowiny wymieszać z odrobiną przyprawy do żeberek. Tak przygotowanymi przyprawami obficie natrzeć żeberka z każdej strony. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Cebulę obrać, pokroić w spore kawałki i dodać do już prawie całkowicie obsmażonych żeberek, gdy cebula się zrumieni, zalać mięso wodą mniej więcej do połowy wysokości. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do mięsa, dusić wszystko pod przykryciem do miękkości żeberek - ok. 1-1,5 h. Z pozostałego od smażenia płynu wraz z cebulą i pieczarkami przyrządzić sos - z mąki i wody zrobić zaklepkę, dodać do płynu, zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, nieco ostudzić, po czym zebrać z wierzchu tłuszcz. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.