Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chałka maślana z kruszonką

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko
200 ml
woda
200 ml
mąka pszenna
95 dkg
masło
100 g
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
cukier
100 g
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Sklep Prymat
aromat śmietankowy
5 kropli
olej
1/2 łyżeczki
kruszonka
mąka
50 g
cukier
50 g
masło
75 g
drożdże świeże
30 g
jajko
1 do posmarowania chałki
jajko
3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka maślana z kruszonką

Masło stopić. Ostudzić. Wodę wymieszać z mlekiem, lekko ogrzać, wlać do miski, dodać bardzo drobno pokruszone drożdże. Wymieszać. Następnie (ciągle mieszając ciasto – najpierw drewnianą łyżką, następnie wyrabiając ręką) dodać mąkę, jajka, sól, cukier zwykły i waniliowy, aromat i na końcu stopione masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od brzegów miski. Uformować z niego kulę, posmarować ją olejem , przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut. Po 45 minutach uderzyć 3 razy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Po kolejnych 30 minutach zrobić to samo. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części, zrobić z nich jednakowej ilości wałki, skleić je na końcu, zapleść warkocz. Końce skleić i podwinąć pod spód. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej chałki i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę (ugnieść je razem). Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i piec 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.08.2011 14:04
Aż ślinka cieknie,już czuję jej zapach........

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak