Przepis i sposób przygotowania na: Filety kurczaka zapiekane z dodatkami
* duża pojedyncza pierś kurczaka,
* pomidor - 1 duży,
* pieczarki - 6 średniej wielkosci,
* cebula czerwona - 1 duża
* szpinak świeży - 60g (można więcej),
* czosnek - duży ząbek,
* śmietanka 30% - 100ml,
* ser żółty - 100g,
* sól pieprz ziołowy,
* papryka czerwona słodką,
* curry.
* świeżo zmielony pieprz kolorowy.
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby usunąć żyłki i tłuszczyk. Mięso pokroić wzdłuż na 4 cienkie plastry. Posypać solą, pieprzem, curry i słodką papryka z obu stron, przełożyć do zaroodpornego naczynia. Szpinak opłukać pod strumieniem zimnej wody i osączyć. Pieczarki dokładnie obrać, umyć i osuszyć, po czym pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule oraz czosnek obrać, umyć i osuszyć. Cebulę i pomidora pokroić w krążki, czosnek na drobną kosteczkę. Na każdy plaster mięsa ukladamy kolejno warstwami: cebulę, oprószone solą i pieprzem ziołowym pieczarki, szpinak, pomidor, posypane solą i pieprzem pieczarki oraz starty ser. Posypujemy posikanym czosnkiem i zalewamy śmietanką. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 180-190 stopniach. Ja jeszcze zostawiłam zapiekankę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku przez 5 minut. Odlać wytworzony podczas pieczenia płyn. Podawać z ziemniakami, surówką lub bez dodatków.