Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa
Dodać listek laurowy, włoszczyznę, sól lub też inną ulubioną przyprawę (ja dodaję np. bazylię, majeranek i bulion cielęcy) - ugotować wywar.
Zupkę w sezonie można ugotować ze świeżych pomidorków. Wówczas pomidorki (ok. 15 dojrzałych sztuk) umyć, rozdrobnić, dodać 1 łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli oraz troszkę cukru i dusić przez około 20-30 min. Następnie przetrzeć przez sito i dodać do wywaru.
Jeśli nie mamy pomidorów użyjemy 30% koncentratu pomidorowego (wg uznania smakowego, im więcej tym zupa kwaśniejsza).
Koncentrat rozrobić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Gotować wszystko przez ok 10 min.
Śmietanę wlać do kubeczka, dobrze rozmieszać i wlać gorącej zupy - dokładnie wymieszać i wlać do garnka z zupą.
Podawać z makaronem, ryżem lub wg uznania smakowego.
SMACZNEGO :)