Sposób przygotowania

BEFSZTYKI POWINNY BYĆ GRUBOŚCI 2,5-3 cm ZE ŚRODKOWEJ CZĘŚCI POLĘDWICY WOŁOWEJ.

Befsztyki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Cienkie i długie plasterki boczku przekroić wzdłuż na połówki. Krawędzie befsztyków owinąć plasterkami boczku, przebić szpadką lub związać nicią kuchenną. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć befsztyki u smażyć na rumiano z obu stron. Oprószyć je solą i pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złoty kolor kromki chleba tostowego. Pasztet z wątróbek drobiowych rozetrzeć na krem z dodatkiem madery. Na gorących grzankach ułożyć usmażone befsztyki, udekorować je można przybróbką drobiową i podawać.
Befsztyki można przybrać połówką czarnej oliwki lub klasycznie plasterkiem trufli.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !