Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pomidorowo-szynkowy
Oba rodzaje mąki wymieszaj z drożdżami. Do 350 ml letniej wody dodaj sól i ocet, wlej całość do mąki z drożdżami. Zmiksuj na gładką masę i zostaw ciasto przykryte w ciepłym miejscu (o temp co najmniej 20 stopni C) na ok 45 minut, aby wyrosło.
Pokrój orzechy i z ziarnem słonecznika zrumień na patelni bez tłuszczu. szynkę i suszone pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie składniki rozprowadź w cieście.
Nadaj masie podłużną formę, wyłóż na papier do pieczenia i połóż na blasze. Ponacinaj ukośnie ciasto i zostaw na 15 minut, aby rosło, po czy skrop woda i posyp maka. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 225 stopni C. Następnie obniż temp do 200 stopni C i piecz dalej przez 35 minut.