Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane
Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok odciekł do miski.
Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać płyn, ale ostrożnie, by na dnie miski osiadła skrobia.
Skrobię dodać do ziemniaków.
Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić.
Wyrobić na jednolitą masę.
Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu.
Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki, sól i pieprz, dusić jeszcze razem z 10 minut.
Łyżką nabierać niewielkie porcje masy.
W dłoniach zwilżonych wodą formować okrągłe placki, nakładać na środek trochę farszu i zlepiać podłużne kluski.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek.
Gotować 8-10 minut od wypłynięcia.
Odcedzić na sicie.