Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z pestkami dyni - prosty
* mąka pszenna, typ 650 - 250g,
* mąka pszenna tortowa, typ 450 - 250g,
* drożdże świeże - 25g,
* ciepła woda - 300-500ml (+/-, ile maka wchłonie),
* cukier - 1 łyżeczka,
* sól - 1,5 łyżeczki,
* prażone pestki dyni - 75g (można więcej).
* tłuszcz do formy keksowej.
PRZYGOTOWANIE:
Maki przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami i ziarnami. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, łyżkę maki i rozpuścić w 1/3 szklanki cieplej wody. Odstawić na 20 minut w cieple miejsce do napęcznienia drożdży. W mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i wodę, wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodzić od reki. Gdyby się kleiło, dodać nieco maki, gdyby było za suche - ciepłą wodę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok 1 do 2 godzin. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do natłuszczonej formy keksowej i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można wylozyc pestkami dyni, ale trzeba je głęboko wcisnąć, bo w przeciwnym razie odpadną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Chlebek na zdjęciu krojony był jeszcze gorący, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Pyszny, polecam.