Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka faszerowana
20 dag cielęciny mielonej
5 dag suszonych grzybów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 żółtka
cebula
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Mięso przecinamy wzdłuż do połowy, lekko rozbijamy, formujemy prostokąt, solimy, nacieramy przyprawą do mięsa wieprzowego wymieszaną z olejem i winem. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Grzyby myjemy i namaczamy.
Następnie gotujemy, a później drobno siekamy, dodajemy do cielęciny i posiekanej, zeszklonej cebuli.
Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy masę mięsną, orzechy i gałkę.
Mięso smarujemy farszem, rolujemy i obwiązujemy nitką.Następnie rumienimy na rozgrzanym tłuszczu.Przekładamy do brytfanny, polewamy tłuszczem ze smażenia, pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, skrapiając wytworzonym sosem.Pycha-polecam.