Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z wołowiny.
* 65 dag chudej wołowiny bez kości
* 1 puszka krojonych pomidorów wraz zalewą
* 2 duże cebule
* 3 ząbki czosnku
* 2 małe listki laurowe
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
* pieprz,sól do smaku
* 1 płaska łyżka tymianku
* 1/2 łyżeczki soli ziołowej
* 50 ml wina czerwonego wytrawnego
* 4 łyżki oleju
Mięso opłukać ,osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso.Smażyć,mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie pokroić w ćwierć plastry cebule i posikać czosnek.Do podsmażonego mięsa wsypać pokrojone warzywa i zeszklić je.Dołożyć pomidory wraz z zalewą.Wsypać papryki mielone,tymianek,sól ziołową.Doprawić pieprzem i solą,włożyć listki laurowe i ziele angielskie.Zagotować i dusić co pewien czas dolewać trochę wrzątku.Dolać wino.
Mięso musi się gotować ok.2 godzin.Gulaszu nie potrzeba zagęszczać.
Ja podałam z kluskami parowanymi i ogórkiem kiszonym.