Przepis i sposób przygotowania na: Sos cukiniowy -do słoików.
* 2 cukinie
* 1 kg pieczarek
* 2 papryki czerwone
* 2 papryki żółte
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 2 cebule
* 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie po 420 ml lub świeże pomidory
* 1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
* sól,pieprz
* 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
* 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
* 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
Cukinie zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, pokroić pieczarki w ćwierć plastry .Papryki i cebule skroić w kostkę.Warzywa dusić na oleju..J dusiłam partiami ze względu na ilość warzyw a na koniec wymieszałam razem w garnku.wlać pomidory z puszek i razem dusić na małym ogniu przez chwilę.
nałożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Z tej porcji wychodzi 6 słoików o poj.0,5 l.
Sos wystarczy podgrzać i podać z mięsem,makaronem,ziemniakami czy z pieczywem.
Na zdjęciu wersja z karczkiem pieczonym w ziołach .