Paprykę zapiekać na ruszcie około 20 minut,aż powstaną pęcherze.Filety ułożyć na talerzu ,skropić sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem.Przykryć i wstawić do lodówki.Dolne części szparagów,obciąć końce..zagotować osoloną wodę,dodać cukier i masło,dodać szparagi i gotować 15 min,po czym osączyć.Paprykę wyjąc z piekarnika,wystudzić i obrać ze skórki.Usunąć gniazda nasienne i pokroić w pasma.Obrać czosnek a chili przeciąć i drobno posiekać.W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju,włożyć wyciśnięty czosnek i dusić kilka chwil,po czym dodać chili i paprykę i dusić 5 minut.Rozdrobnić wszystko na gładką masę,przyprawić solą i resztą soku z cytryny,wmieszać ser.Trzymać na małym ogniu. Na ruszcie ułożyć filety i grillować ok. 6 min,obracając raz na drugą stronę.