Sposób przygotowania

CIASTO: do mąki wlewamy olej wyrabiamy nożem stopniowo dodając wodę z dodatkiem soli i octu,następnie wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie całkowicie gładkie.Ciasto dzielimy na dwie części,smarujemy je olejem,przykrywamy ciepłym naczyniem i pozostawiamy na pół godziny.Na płótnie posypanym mąką,rozwałkować ciasto a następnie rozciągnąć je jak to tylko możliwe,ciasto musi być prawie przezroczyste.Gruby brzeg trzeba odciąć a rozciągnięte ciasto zostawić by przeschło,tuż przed nałożeniem ciasta posmarować tłuszczem.NADZIENIE:Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju,dodajemy posiekaną cebulę i kiełbase pokrojoną w plasterki a po kilku minutach duszenia kapustę kiszoną sól pieprz,kminek,wszystko dokładnie mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka.Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy w osobnym naczyniu,usmażone dodajemy do kapusty i mieszamy.Nadzienie kładziemy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w strudle ,kładziemy na brytfance nasmarowanej tłuszczem i pieczemy w temperaturze 200 stopni .Upieczony strudel polewamy wodą z odrobiną oleju i soli i zapiekamy w piekarniku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !