Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

strudle z kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona
50 dkg
olej
4 łyżki
boczek wędzony
40 gram
kiełbasa
1 szt
cebula
1 szt
ziemniaki
2 szt
kminek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Ciasto:
mąka krupczatka
30 dkg
olej
2 łyżki
ocet
1 łyżki
woda letnia
3 szklanki
sól
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: strudle z kapustą

CIASTO: do mąki wlewamy olej wyrabiamy nożem stopniowo dodając wodę z dodatkiem soli i octu,następnie wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie całkowicie gładkie.Ciasto dzielimy na dwie części,smarujemy je olejem,przykrywamy ciepłym naczyniem i pozostawiamy na pół godziny.Na płótnie posypanym mąką,rozwałkować ciasto a następnie rozciągnąć je jak to tylko możliwe,ciasto musi być prawie przezroczyste.Gruby brzeg trzeba odciąć a rozciągnięte ciasto zostawić by przeschło,tuż przed nałożeniem ciasta posmarować tłuszczem.NADZIENIE:Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju,dodajemy posiekaną cebulę i kiełbase pokrojoną w plasterki a po kilku minutach duszenia kapustę kiszoną sól pieprz,kminek,wszystko dokładnie mieszamy i dusimy aż kapusta będzie miękka.Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy w osobnym naczyniu,usmażone dodajemy do kapusty i mieszamy.Nadzienie kładziemy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w strudle ,kładziemy na brytfance nasmarowanej tłuszczem i pieczemy w temperaturze 200 stopni .Upieczony strudel polewamy wodą z odrobiną oleju i soli i zapiekamy w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.07.2011 09:44
extra
halinka1011 11.03.2011 08:02
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak