Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski z jabłkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
1/2 kg
jaja
2
woda
1/2 szklanki
jabłka
1 kg
jaja
2
cukier
10 dag
cynamon
Sklep Prymat
margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
5 dag
mąka do posypywania
d dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z jabłkami

Ciasto:
Z mąki, jaj i wody zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto posypujemy mąką robimy dość duży wałek i kroimy na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy na cienkie placki. Posypujemy mąką i odstawiamy do przeschnięcia. Każdy placek kroimy na paski o szerokości ok 8-10 cm, przesypujemy mąką i kładziemy jeden na drugi, kroimy kluski. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Masa:
Jabłka ubieramy i kroimy w cząstki. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy cynamon. Kluski, jabłka i jaja wsypujemy do jednego naczynia i dokładnie mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wkładamy makaron z jabłkami. Wierzch polewamy stopionym masłem i zapiekamy. Podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak