Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z żurawiną
Chodzi o to żeby jakoś ładnie i smacznie ją podać. A podaję zwykle do pieczonego mięsa różnego rodzaju. Pomyślałam sobie, że cierpka i kwaskowa żurawina będzie doskonale wyglądać i smakować z gruszkami. W tym celu przygotowałam gruszki, Konferencje, obrałam je, przekroiłam na połówki i łyżeczką wydrążyłam gniazda nasienne. W rondelku zagotowałam wodę z goździkami, cukrem i sokiem z cytryny (można go zastąpić niewielką ilością kwasku cytrynowego), pogotowałam kilka minut żeby goździki oddały swój aromat. Do gorącego płynu włożyłam gruszki i na malutkim ogniu gotowałam kilka minut - czas zależy od wielkości gruszek i tego jak bardzo są dojrzałe czy twarde. Gdy zmiękły, ale nie za bardzo, delikatnie je wyjęłam na talerzyk żeby obeschły. Przestudzone gruszki ułożyłam na talerzyku przecinając lekko od wypukłej strony żeby stabilnie leżały i we wgłębienie po gniazdach nasiennych nałożyłam konfiturę.
Takie gruszki z żurawiną można też podać razem z deską wędlin czy zimnych mięs a nawet jako dodatek do serów.