Sposób przygotowania

- Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem.
- Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
- Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczaka z cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękie, a marchewki al dente.
- W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy wraz z osączoną ciecierzycą do kurczaka. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką, ciecierzycą i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.

Potrawę można traktować jako doskonałą propozycję dania głównego jak i sałatki aromatycznej (wówczas musi pozostać w lodówce minimum 5 godzin).

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Bardzo lubię potrawy z kaszką kuskus
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    etka

    Ładnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    ciekawy przepis,muszę wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !