Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki na jeden kęs
* Ciasto:
* maka pszenna - 500g,
* masło - 150g,
* jogurt naturalny lub śmietana - 4 łyżki (lub więcej, aby ciasto nie było za suche),
* jaja - 2, żółtka do ciasta i białka do posmarowania,
* sól - 1 łyżeczka,
* cukier - 1 łyżeczka,
* ziarna sezamu - do posypania
* maka do posypania stolnicy;
* papier do pieczenia,
* Farsz:
* pieczarki - 350g,
* kapusta kiszona - 300g po odsączeniu,
* cebula - 1 duża sztuka,
* czosnek - 2 małe ząbki,
* bułka tarta - 1 czubata łyżka,
* jajko - 1 małe,
* sól, pieprz mielony naturalny, pieprz ziołowy,
* cukier,
* maggie, sos sojowy, kolendra mielona, vegeta,
* tłuszcz do smażenia, np olej - u mnie tłuszcz ze swojskiej kaczki.
PRZYGOTOWANIE:
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości - w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, studzimy, odsączamy i kroimy drobno nożem. Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy cebule i niepełną łyżeczkę cukru, podsmażamy przez minute, dodajemy pieczarki, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy czosnek i wszystko razem smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy kapustę, przyprawy - farsz musi być pikantny i wyraźny w smaku. Chwilkę podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy jajo i bułkę tarta, mieszamy. farsz rozdrabniamy (mielimy) blenderem. Ciasto: Make przesiać z cukrem i sola. Miękkie masło pokroić w kostkę, razem z dwoma żółtkami i śmietaną dodać do maki, wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać więcej jogurtu i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto rozwałkujemy na posypanej maka stolnicy, na grubość 0,5cm. Odcinamy nierówne końce i kroimy ciasto na prostokąty, można zrobić ukośne prostokąty i ciąć wtedy na ukośne paszteciki. W środek każdego prostokąta wkładamy farsz (zdjęcia na forum pod przepisem). Rolujemy ciasto, zlepiając je pod spodem. Powstałą roladę tniemy na małe części, 2-centymetrowe paszteciki. Białka mieszamy widelcem. Paszteciki ukladamy na papierze do pieczenia, smarujemy górę białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przez około 25 minut w 180-190 stopniach, w zależności od piekarnika. Podajemy na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczykiem.