Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak, pesto, pieczarki, szpinak, ser
* duza podwójna piers kurczaka,
* pieczarki - 125g,
* szpinak swiezy - 125g,
* smietana 30% - 250ml,
* ser zólty - 200g,
* pesto rosso (czerwone) - 4 lyzeczki,
* sól, pieprz ziolowy,
* pieprz kolorowy swiezo mielony,
* folia do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Piersi kurczaka obrac ze wszelkich zylek i tluszczu, oplukac i osuszyc recznikiem papierowym. Pokroic wzdluz na platy o grubosci ok 0,7cm. Z jednej strony posolic i przyprawic pieprzem ziolowym. Przelozyc do formy wyscielonej folia, przyprawiona czescia do dolu, ukladajac mieso ciasno kawalek przy kawalku. Wierzch miesa posmarowac dokladnie pesto. Pieczarki obrac i drobno pokroic. Szpinak przeplukac zimna woda, osuszyc, odrzucic ogonki, a liscie dosc drobno posiekac. Na mieso kladziemy pieczarki, a nastepnie liscie szpinaku. Szpinak posypac delikatnie sola. Calosc zalac smietanka, a wierzch posypac swiezo zmielonym kolorowym pieprzem. Wstawic do piekarnika i piec przez 45 minut w 180 stopniach, wyjac, posypac startym na grubych oczkach serem i ponownie wstawic na chwile, do rozpuszczenia sera. Podawac z ziemniakami.