Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schab w galarecie

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości
1 kg
masło
2 łyżki
sok jabłkowy
3/4 szkl
sok z cytryny
1 łyżka
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
galareta:
bulion
1 szkl
oliwki nadziewane papryką
10 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sklep Prymat
brzoskwinie w puszce
1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w galarecie

Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Obsmażamy na maśle, przekładamy do brytfanny (lub innego pasującego naczynia) i podlewamy sokiem jablkowym wymieszanym z sokiem z cytryny. Pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę polewając sosem z pieczenia. Schab odstawiamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWAĆ GALARETE:
Osączamy brzoskwinie z zalewy, żelatyne namaczamy. Bulion doprowadzamy doprowadzamy do wrzenia z sosem z pieczenia schabu. Dokładnie mieszamy z żelatyną. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewą z brzoskwiń. Kroimy schab w plastry (ok 2-3 cm) i układamy na na półmisku. Dekorujemy brzoswkiniami i oliwkami, zalewamy galareta i wstawiamy do lodówki by zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak