Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe w panierce z mascarpone
* schab w plastrach bez kosci - 4 sztuki o 1cm grubosci,
* jaja - 2 wieksze,
* ser mascarpone - czubata lyzka,
* vegeta lub kucharek - ok 1 plaska lyzeczka,
* pieprz, sól, papryka czerwona slodka, sos sojowy (niekoniecznie),
* maka kukurydziana lub pszenna - ok 1 szklanka,
* bulka tarta - ok 1-1,5 szklanki,
* olej do smazenia.
PRZYGOTOWANIE:
Schabowe umyc, osuszyc recznikiem papierowym i lekko potluc z obu stron. Przyprawic delikatnie sola, pieprzem, papryka czerwona i ew. sosem sojowym. Jaja rozbeltac, dodac mascarpone i dokladnie wymieszac widelcem, aby nie bylo grudek. Dodac vegete i wymieszac. Make i bulke tarta wsypac do osobnych naczyn - bedziemy w nich obtaczac mieso. Rozgrzewamy tluszcz na patelni. Plastry schabu obtaczamy dokladnie kolejno w mace, jajach i bulce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i smazymy z obu stron do zrumienienia.