Przepis i sposób przygotowania na: Salatka jarzynowa z jalbkiem i jajami
* marchew - 1kg,
* pietruszka korzen - 500g,
* seler korzeniowy - 350g czyli ok pól wiekszej sztuki,
* ziemniaki - 5-6 wiekszych sztuk czyli ok 1,5kg,
* cebula czerwona - 1 duza,
* jaja ugotowane na twardo - 6 sztuk,
* jablka winne - 2 duze sztuki,
* ogórki kiszone lub konserwowe - 6 wiekszych sztuk,
* groszek konserwowy - puszka 250g po odsaczeniu,
* majonez - ok 12 czubatych lyzek,
* musztarda, najlepiej ostra, np rosyjska - 1 czubata lyzeczka,
* sól, pieprz, papryka czerwona w proszku - do smaku
,
* cukier - 1 plaska lyzeczka.
*
PRZYGOTOWANIE:
Jaja ugotowac na twardo, zalac zimna woda, ostudzic, obrac i pokroic w kosteczke. Cebule obrac, umyc, osuszyc i pokroic w drobna kosteczke, mozna sparzyc na sitku, ja jednak tego nie robie. Ogórki osuszyc z zalewy, odrzucic koncówki i porkoic w kosteczke. Groszek dobrze odcedzic z zalewy. Jablka umyc, osuszyc, obrac ze skórki, usunac srodek i pokroic w drobna kostke. Wszystkie pozostale warzywa umyc i ugotowac w mundurkach. Po ugotowaniu, dobrze ostudzic, obrac i pokroic w kosteczke. W duzym 3-litrowym garnku wymieszac wszystkie warzywa z jablkami, dodac jaja, ponownie wymieszac. Nie musimy laczyc calej salatki z majonezem, mozna wziac tylko czesc i doprawic majonezem z musztarda i przyprawic do smaku. Jezeli przygotowujemy salatke dla wiekszej ilosci gosci i wiemy, ze szybko zostanie skonsumowana, doprawiamy cala ilosc majonezem z musztarda i przyprawiamy. Przechowujemy w lodówce, pod przykryciem.