Przepis i sposób przygotowania na: Salatka warstwowa z kurczakiem i pekinka
* podwójna piers kurczaka - duza,
* kapusta pekinska - 1/2 sredniej wielkosci (miekka czesc),
* ogórki kiszone - 4 wieksze sztuki,
* papryka
swieza - 2 sredniej wielkosci,
* cebula czerwona - 2 sredniej wielkosci,
* groszek konserwowy - 1 puszka, 180g,
* pieczarki konserwowe krojone, w puszce - 170g,
* natka pietruszki - peczek,
* keczup - ok 350ml (mozna mniej lub wiecej),
* majonez - 12 lyzek,
* pieprz, sól,
* przyprawy
do kurczaka: maggie, czosnek granulowany, sos sojowy, papryka czerwona w proszku, pieprz,
* odrobina tluszczu do smazenia
PRZYGOTOWANIE:
Piers kurczaka umyc i osuszyc, obrac z wszelkich blonek i tluszczu, pokroic w drobna kostke, przyprawic i wrzucic na rozgrzana patelnie (smaze beztluszczowo, ale jezeli ktos chce, moze dodac np oliwe). Piersi usmazyc i schlodzic. Cebule, papryke, ogórki obrac, przemyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Pieczarki i groszek odcedzic z puszki, grzybki drobniutko posiekac. Natke przeplukac, osuszyc i drobno pokroic. Miekka czesc kapusty pekinskiej poszatkowac i delikatnie posypac sola. W duzej salaterce ukladamy równomiernie, warstwowo: piersi kurczaka, cebule, papryke, polewamy keczupem, nastepnie kladziemy groszek, natke pietruszki, pieczarki, które posypyjemy pieprzem, warstwe majonezu
i na koniec poszatkowana kapuste pekinska. Przetrzymujemy w lodówce.