Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kasza jeczmienna i wedlinka
* kasza jeczmienna - 2 szklanki,
* cebula biala duza - 1,
* pieczarki swieze - 6,
* kawalek wedliny, np szynki - wedle upodobn, ok 80g,
* kawalek bekonu - np wedzony lub gotowany - ok 60g,
* jaja swieze - 4,
* natka pietruszki - maly peczek,
* czosnek - 2 zabki,
* bulka tarta - 4 lyzki,
* maka lub bulka do obtaczania.
* smietana slodka - 3 lyzki,
* olej do smazenia,
* oliwa lub maslo - 3 lyzki.
* sól, pieprz, maggie, cukier, vegeta, kolendra w proszku.
PRZYGOTOWANIE:
Kasze ugotowac w/g zalecen na opakowaniu
, nie zapominajac o soli i dodatku tluszczu podczas gotowania. Ostudzic. Wedline i czosnek drobno pokroic. Jaja roztrzepac. Cebule, natke, czosnek i pieczarki, obrac, umyc i osuszyc, a nastepnie bardzo drobno pokroic. Na patelni rozgrzac tluszcz i wrzucic cebule, pieczarki i czosnek. Dodac sól, odrobine cukru
i pieprzu, smazy do miekkosci, na koniec dodac natke i wymieszac. Kasze pokruszyc rekoma, aby ponownie byla sypka. Dodac jaja, podsmazona cebulke z pieczarkami, czosnkiem i pietruszka, wedline z boczkiem, smietane, bulke tarta, maggie, vegete, pieprz, kolendre do smaku
, wymieszac dokladnie. Z masy formowac owalne kotleciki, które obtaczac w mace i smazyc na rozgrzanym oleju - na glebokim tluszczu i dosc wysokim ogniu. Gdy kotlety podrumienia sie od spodu, ostroznie przelozyc je na druga strone i smazyc do zbrazowienia. Podawac na goraco, z sosem.
Rada: Kasze do kotletów lepiej jest ugotowac w nieco wiekszej lisci wody niz jest napisane na opakowaniu. Kasza jest wtedy wilgotniejsza.