Przepis i sposób przygotowania na: Małże zapiekane pod majonezem
* mrozone, wstepnie przegotowane małże - 500g,
* cebula biala,
* pieczarki swieze - 3 sredniej wielkosci,
* majonez - 5 lekko czubatych lyzek,
* smietana 30% lub 18% - 3 lyzki,
* wino biale - 2 lyzki,
* natka pietruszki - kilka galazek,
* 2 zabki czosnku,
* sos sojowy - 2 lyzki,
* maslo - 2 lyzki,
* sól, pieprz ziolowy Prymat,
* vegeta - 1/2 lyzeczki,
* szczypta cukru
.
PRZYGOTOWANIE:
Malze rozmrozic, przeplukac kilkakrotnie w zimnej wodzie, dokladnie osuszyc. Cebule, czosnek i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Natke przeplukac i posiekac. Malze wymieszac z sosem sojowym i pieprzem ziolowym. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic cebule, pieczarki i czosnek, szczypte cukru, vegete i pieprz. Gdy wszystko zmieknie, dodac malze i wino, troche natki pietruszki i podsmazyc wszystko przez 5 minut. Do miseczki wlac 3 lyzki smietany, dodac 5 lyzek majonezu i poszatkowana pietruszke, dodac szczypte pieprzu ziolowego i wszystko dokladnie wymieszac. W niewielkiej formie
do pieczenia ukladamy malze, które na calej powierzchni smarujemy sosem majonezowo-smietanowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i przykrywamy folia aluminiowa. Pieczemy pod przykryciem, przez pierwsze 25 minut pieczenia, przez nastepne 15, zapiekamy delikatnie wierzch. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 40 minut. Podajemy na goraco z drobnym makaronem pszennym
, razowym lub ryzowym.