Przepis i sposób przygotowania na: Zrolowana karkówka.
* 3 duże plastry karkówki bez kości
* 1 mała ugotowana (np w rosole) marchewka
* 1 mały ogórek kiszony
* kawałek białej części pora
* 6 cieniutkich plasterków sera żółtego np. goudy
* 6 cieniutkich plasterków szynki konserwowej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki oleju
* 1 czubata łyżeczka oregano
* 1 łyżka przyprawy do karkówki
* kilka wykałaczek
Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy na cienkie kotlety. Prószymy przyprawą do karkówki z jednej strony. Marchewkę kroimy w słupki, ogórka na ćwiartki wzdłuż. Pora siekamy drobniutko. Na każdym kotlecie rozkładamy po 2 plastry szynki konserwowej, na nich marchewkę, ogórka, trochę pora i posypujemy je oregano. Na wierzchu rozkładamy plasterki sera.
Podwijamy górę i dół mięsa i zwijamy w drugą stronę zgrabne ruloniki. Spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w mące, lekko osypujemy jej nadmiar. Smażymy mięso ze wszystkich stron.
Podlewamy małą ilością gorącej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 40 minut. Co pewien czas uzupełniamy wodę, która wyparowała.
Mięsko jest apetyczne. Podałam z ziemniakami i ogórkami po meksykańsku.