Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki.
* 0,7 kg łopatki wieprzowej chudej
* 2 duże cebule
* 4 ząbki czosnku
* 1 opakowanie Vegety do gulaszu
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 10 ziarenek pieprzu czarnego
* 2 listki laurowe
* 50 ml czerwonego wytrawnego wina
* 3 łyżki oleju
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ze wszystkich stron. W międzyczasie pokroić w ćwierć plastry cebule. Czosnek posiekać. Pod koniec smażenia mięsa dodać cebule z czosnkiem. Chwilę podsmażyć.
Wsypać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodać listki laurowe. Podlać wodą (nie za dużo-uzupełniać w trakcie duszenia), wsypać Vegetę do gulaszu, podlać winem,wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 50-60 minut.
Ja nie zagęszczałam, gdyż rozgotowana cebula nadała odpowiednią gęstość a wody nie dawałam dużo.
Przyprawa do gulaszu jest odpowiednio słona stąd nie dawałam w ogóle soli.
Podałam z kaszą jęczmienną z warzywami w torebkach i ogóreczkiem kiszonym.