Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekane piure ziemniaczane

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
mleko
1 szklanka
śmietana
3 łyżki
jajko
2 szt
masło
3 łyżki
koper świeży
sól
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane piure ziemniaczane

Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Później przecisnąć przez praskę i wymieszać z 1 łyżką masła. Mleko zagotować i wlewać do ziemniaków. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Później zalać je śmietaną roztrzepaną z jajkiem i całość zapiekać w piekarniku aż wszystko się zarumieni. Po upieczeniu zalać łyżką roztopionego mleka i posypać posiekanym koperkiem.
Najlepiej smakuje z mięsem drobiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.11.2011 20:24
Robię podobne, jest smaczne.
Zoso 15.10.2011 19:32
super dodatek do obiadu
bursztynek 15.05.2011 23:42
uwielbiam takie ziemniaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak