Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ze słonecznikiem na drożdżach i zakwasie
Do szklanego naczynia wsypać 5 dag przesianej mąki. Dodać letnią wodę i wymieszać, aby powstała mieszanina miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni (wymagana temperatura 25-30°C). Po tym czasie gruntownie wymieszać, dodać 3 dag mąki. Połączyć i odstawić całość na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie powstanie zakwas. Jeśli nie zużyjemy wszystkiego podczas pieczenia chleba można go przełożyć do szklanego słoika, lekko przykryć i wstawić do lodówki.
Zaczyn
W szklanym naczyniu wymieszać zakwas żytni z mąką pszenną i letnią wodą. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 godzin w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Ciasto na chleb
W dużej misce połączyć mąkę pszenną (10 dag mąki pozostawić), mąkę żytnią oraz przegotowaną, zimną wodę. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na 20 minut.
Następnie dodać zaczyn, pokruszone drożdże oraz sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
Przenieść ciasto na oprószony mąką blat. Wyrabiać gładkie ciasto przez około 10 minut. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3,5 godziny. Co pół godziny ciasto zagniatać i ponownie formować z niego kulę. Przy ostatnim zagniataniu wrobić w ciasto ziarna słonecznika. Jeśli ciasto będzie przywierało do blatu – delikatnie podsypywać mąką.
Z ciasta uformować okrągły bochenek i ułożyć go w koszyku do wyrastania. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C. Wstawić do niego naczynie z wodą.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę, ponacinać z wierzchu ostrym nożem i wstawić do piecyka zmniejszając jednocześnie temperaturę do 230°C. Piec przez 30 minut.
Powyższe proporcje składników spokojnie wystarczyłyby na dwa bochenki chleba. A ponieważ to jest pierwszy chleb, który udało mi się upiec to nie miałam rozeznania:)