Przepis i sposób przygotowania na: Udziec indyczy z kasztanami
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowane kasztany obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do ugotowanej kaszy, dodać mielone migdały, jajko, roztopione masło, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i dodać do smaku sól i pieprz.
Z udźca wyciąć kość. Całe mięso dokładnie natrzeć musztardą zmieszaną z dżemem z gorzkich pomarańczy, poukładać też listki laurowe, mięso zawinąć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Potem zdjąć listki laurowe, do środka- w miejsce kości włożyć kasztanowe nadzienie, zwinąć udziec i zawiązać sznkurkiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wieczchu ułożyć listki laurowe.
Sok pomarańczowy zmieszać z miodem i mielonym imbirem. Powstałym sosem zalać mięso. Przykryć naczynie żaroodporne i piec w 180 stopniach ok godziny.
Po upieczeniu odczekać pół godziny, zdjać z wierzchu listki laurowe, sznurek i dopiero wtedy kroić na plastry