Sposób przygotowania

Drożdże dodaję do połowy ciepłej wody i dokładnie mieszam.Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Dodaję rozpuszczone w wodzie drożdże, resztę wody i oliwę. Cebulkę podsmażam i dodaję do ciasta. Zagniatam gładkie ciasto. Odkładam ciasto do wysmarowanej oliwą miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce.Gdy ciasto podwoi objętość znowu wykładam je na stolnicę i króciutko zagniatam. Odrywam małe kawałki ciasta i roluję cienkie paluszki. Odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję oliwą i posypuję lekko solą morską. Paluszki odstawiam jeszcze na jakieś 10 minut przykryte ściereczką.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 do 15 minut, w zależności od grubości paluszków.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !