mieso myjemy, oczyszczamy z blon, kroimy w kostke(taka 2x2cm), smazymy na mocno rozgrzanej patelni, zarumieniamy i usmazone wrzucamy do sredniego garnka. pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebule kroimy w piora(nie calkiem cienkie). podsmazamy cebule i pieczarki na masle, do zarumienienia cebulki. wrzucamy usmazone warzywa do mieska. pomidorka pazrzymy i obieramy ze skorki, tez wrzucic do garnka. wlewamy rosol wolowy(moze byc z kostki), dodajemy smietane(ja daje taka z kartonika), koncentrat pomidorowy. przykrywamy i dusimy, az miesko zmieknie. okolo pol godziny przed zakonczeniem duszenia, wrzucamy pokrojona w wieksza kostke papryke. solimy i pieprzymy do smaku. strogonow powinien byc dosc gesty. jesli bedzie troszke wodnisty, zagescic odrobina maki. najlepiej Strogonow smakuje z pieczonymi ziemniakami, możemy podać również z kluskami śląskimi czy kopytkami.