Sposób przygotowania

Zaczyn: drożdże utrzeć z cukrem, wodą i taką ilością maki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany.. Odstawić na 4 dni w ciemne, ciepłe miejsce.
Zakwas: mąkę żytnią wsypać do miski, zalać maślanką, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 1 dzień.
Zakwas wymieszać z zaczynem, dodać 2 kg mąki pszennej i sól, dobrze wyrabiać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. # foremki natłuścic i posypać otrębami. Ciasto przełożyć do foremek, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    na pewno jest pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !