Sposób przygotowania

Kapustę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę umieścić w wysokim garnku, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu, aż do momentru gdy będzie miękka. Grzyby namoczyć we wrzątku. Żeberka ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzić ją, dodać do niej pokrojone mięso z żeberek, pokrojoną w drobna kostkę kiełbasę zwyczajną, przyprawy i całość zalać wywarem w którym gotowały się żeberka(jeżeli chcecie możecie dolać trochę wina czerwonego). Wszystko gotować na małym ogniu około 2-3 godziny co jakiś czas mieszając. Bigos najlepiej smakuje nastepnego dnia. Do smaku możecie dodać trochę koncentratu pomidorowego(chociaż nie jest to konieczne). Bigosik podałam z kluskami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !