Sposób przygotowania

Płaty lazanii ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółty ser także zetrzyj na tarce.
Masło i olej rozgrzej w głębokim rondlu. Wsyp mąkę, podsmaż, cały czas mieszając. Wlej mleko, podgrzej, zdejmij z ognia. Dodaj 2/3 startego sera, marchewkę i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Formę żaroodporną natłuść, ułóż warstwę masy marchewkowej. Przykryj płatami lazanii. W ten sposób ułóż inne warstwy lazanii (ostatni powinien być makaron). Wierzch posyp pozostałym startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni. Zapiekaj ok. 45 minut. Natkę opłucz, osusz, grubo posiekaj. Posyp pokrojoną na porcje lazanie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Zapowiada się pyszna kolacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !