Przepis i sposób przygotowania na: Placki Eli nadziewane kapustą
40 dkg kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 kostka rosołowa z zielem angiekskim i liściem laurowym
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki smalcu
pieprz
ewentualnie sól
olej do smażenia
15 dkg sera żółtego (utarty na grubej tarce)
Cebulę pokroić w cwierć krążki.W szerokim rondlu rozgrzać smalec dodać cebulę i przesmażyć,aż cebula się lekko zrumieni.Do cebuli dodać kapustę,pokruszoną kostkę rosołową,przyprawę do wieprzowiny,pieprz dp smaku i wymieszać.Chwilę razem przesmażyć,podlać odrobiną wody,dusić do miękkości i wystudzić.Ewentualnie doprawić solą.
Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę.Do miski włożyć ziemniaki,cebulę,czosnek,mąkę pszenną,jajka,przyprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto,formując cienkie placki,posypać odrobiną sera.Na ser położyć łyżkę kapusty,posypać serem i przykryć cienką warstwą ciasta.Smażyć z obu stron na rumiano. na średnim ogniu,żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku.Smacznego!