Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Keks na ostro

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
80 dag
mozarella
25 dag
czosnek ząbki
1 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
tymianek
1 łyżka
rozmaryn
kilka gałązek
olej
musztarda
3 łyzki
Sklep Prymat
jaja
2 szt
pieprz
Sklep Prymat
ketchup
2 łyzki
papryka
3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Keks na ostro

Czosnek obrać, posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę -odsmażyć wraz z czosnkiem na oleju. Lekko przestudzić. Wymieszać z mozzarellą, mięsem, jajkami, musztardą, ketchupem i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.
Podłużną foremkę (keksówkę), wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie wypełnić przygotowanym mięsem
Wierzch \"keksu\" wyrównać zwilżoną w letniej wodzie, ręką i osmarować roztrzepanym białkiem. Obłożyć gałązkami rozmarynu. Przykryć alufolią.
Keks wstawić do rozgrzanego do 220 st. piekarnika. Piec przez 15 min., zmniejszyć temperaturę pieca do 200 st. i piec jeszcze 45 min. Wyjąć i pokroić w grube plastry. Podawać z pieczywem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak