Jest rośliną jednoroczną .W zimę kupimy kolendrę w doniczce ,zaś latem śmiało możemy posadzić w ogródku , zapach kolendry jest intensywny z wyczuwalną nutą anyżu i nasila się pod wpływem promieni słonecznych. W kuchni kolendra idealnie współgra z daniami orientalnymi np. Tajska zupa na mleczku kokosowym z kolendrą .
SKŁADNIKI:
krewetki 250 gram
mleko kokosowe 500 ml.
trawa cytrynowa 1 łodyga
imbir starty 1 łyżeczka
limonka 1 sztuka
kolendra pół pęczka
makaron ryżowy
sos rybny 1 łyżka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Krewetki umyć i obrać.
Makaron przełożyć do miseczki, sparzyć wrzącą wodą.
Do rondelka wlać mleko kokosowe , dodać obrane krewetki, i podgrzewać na bardzo małym ogniu, w miedzy czasie dodać trawę cytrynową.
Po około 15 minutach doprawić, słodką papryką, sosem rybnym, startym imbirem ,wycisnąć sok z limonki.Na koniec dodać makaron.
Podawać na ciepło ,posypać obficie pokrojoną kolendrą.