Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zioła w kuchni KOLENDRA

Kolendra zioło o charakterystycznym zapachu ,dodatek do dań mięsnych i orientalnych , na pierwszy rzut oka przypomina pietruszkę .Kolendra pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego .

Jest rośliną jednoroczną .W zimę kupimy kolendrę w doniczce ,zaś latem śmiało możemy posadzić w ogródku , zapach kolendry jest intensywny z wyczuwalną nutą anyżu  i nasila się pod wpływem promieni słonecznych. W kuchni kolendra idealnie współgra z daniami orientalnymi np. Tajska zupa na mleczku kokosowym z kolendrą .

 

 

 

SKŁADNIKI:

krewetki 250 gram

mleko kokosowe 500 ml.

trawa cytrynowa 1 łodyga

imbir starty 1 łyżeczka

limonka 1 sztuka

kolendra pół pęczka

makaron ryżowy

sos rybny 1 łyżka

papryka słodka mielona 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Krewetki umyć i obrać.
Makaron przełożyć do miseczki, sparzyć wrzącą wodą.
Do rondelka wlać mleko kokosowe , dodać obrane krewetki, i podgrzewać na bardzo małym ogniu, w miedzy czasie dodać trawę cytrynową.
Po około 15 minutach doprawić, słodką papryką, sosem rybnym, startym imbirem ,wycisnąć sok z limonki.Na koniec dodać makaron.
Podawać na ciepło ,posypać obficie pokrojoną kolendrą.Zioła w kuchni KOLENDRA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak