Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak poczuć smak lata ?

Maliny, borówki, truskawki czy wiśnie - skarby lata, wcześniej schowane i zamrożone, właśnie teraz są bardzo przydatne. Pozwalają przypomnieć sobie o słonecznych dniach, gdy za oknem śnieg i mróz.

Czy Wam również już marzy się lato? Nie powiem, że nie lubię zimy ale tęsknię już za ciepłem i słońcem. Jedyny sposób na przywołanie kulinarnego lata jest wykorzystanie sezonowych owoców ukrytych głęboko w zamrażarce. Oj sporo tych zapasów się nazbierało. Przynajmniej teraz mogę cieszyć się smakiem wszelkiego rodzaju owoców w koktajlach, owsiankach czy właśnie sernikach na zimno. Wymagają niewiele pracy a są obłędne w smaku. Możemy je zrobić na twarogu, mleczku kokosowym czy serku. Wśród dodatków możemy wymienić bezy, czekoladowe herbatniki czy konfitury. No i obowiązkowo galaretka. Rozkoszujcie się w pełni latem w środku zimy. Smacznego!

Sernikowa kopuła z owocami i bezami

Jak poczuć smak lata ? 

1 galaretka o smaku agrestowym
1,5 szklanki wrzątku
100 g malin
100 g agrestu
50 g wiśni
Masa serowa:
2,5 łyżki żelatyny
100 ml wody
2 jajka
100 g cukru pudru
40 g masła
500 g twarogu z wiaderka
10 bezów
Szklanka miska o średnicy 23 cm

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone. Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę mieszamy w wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Jajka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy). Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta galaretkę z owocami. Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik chłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Gdy sernik zastygnie ciasto odwracamy na talerz, delikatnie odklejamy folię.

Waniliowy torcik z borówkami

Jak poczuć smak lata ?

 

15 okrągłych biszkopcików
330 ml śmietany 30%
1 fix do śmietany
1,5 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody (do żelatyny)
400 g serka waniliowego
200 g borówek
1 galaretka poziomkowa
450 ml wrzątku do galaretki

Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm rozkładamy okrągłe biszkopty. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy szklankę w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę miksujemy na sztywno z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek waniliowy i płynną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy na biszkopty. Na masie układamy borówki. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno

Jak poczuć smak lata ?

 

100 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
300 ml mleczka kokosowego
200 g twarogu sernikowego
1,5 łyżki aromatu waniliowego
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
200 g owoców egzotycznych w żelu (opcjonalnie innych)

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Masło ucieramy na puch z żółtkami i przesianym przez sitko cukrem pudrem. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, twaróg oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy (na gładka masę). Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do gotującej się wody i mieszamy). Gdy jest już płynna przelewamy ją do serowej masy. Wszystko miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek. Chłodzimy w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy serniczki z foremek, na wierzchu rozsmarowujemy egzotyczne owoce w żelu lub konfiturę.

Czekoladowy sernik na zimno z malinami

Jak poczuć smak lata ?

 

Spód:
300 g ciasteczek maślanych czekoladowych
150 g masła
4 łyżki adwocatu
Masa serowa:
500 g serka waniliowego z wiaderka
0,5 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
Masa malinowa:
2 szklanki malin
1 galaretka o smaku owoców leśnych
500 ml wody

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do pokruszonych ciasteczek, dolewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę i miksujemy do połączenia się z masą. Przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Gdy delikatnie przestygnie dokładamy do niej maliny. Po delikatnym stężeniu przelewamy na masę serową. Chłodzimy w lodówce.

anka1988 20.01.2017 18:06
pyszne słodkości
VioletoweKucharzenie 17.01.2017 16:29
Dziękuję :-)
Marcepanowy kącik 17.01.2017 16:23
Pyszne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak