Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co oprócz pierników?

Już niecałe trzy tygodnie pozostały do Świąt. To czas, aby zamknąć listę zakupów i naszego świątecznego menu. Wigilia i Boże Narodzenie oczywiście pachną piernikiem, ale czy tylko? U mnie oprócz pierników ważny jest także zapach domowego sernika.

Już niecałe trzy tygodnie pozostały do Świąt. To czas, aby zamknąć listę zakupów i naszego świątecznego menu. Wigilia i Boże Narodzenie oczywiście pachną piernikiem, ale czy tylko? U mnie oprócz pierników ważny jest także zapach domowego sernika. Bez niego nie ma Świąt ani żadnej rodzinnej imprezy.

 

 


Sernik korzenny

500 g mielonego twarogu

160 g cukru pudru

2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

4 jajka

280 g herbatników

130 g masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka budyniu waniliowego 

Herbatniki zmiel, dodaj 2 łyżeczki przyprawy do piernika i rozpuszczone masło. Wymieszaj. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód przełóż do lodówki na 30 minut. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika. Do masy budyniowej dodaj budyń (proszek) i wymieszaj. Masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i piecz w 180 C.  przez 50 minut.

Co oprócz pierników?

Sernik cappucino

Spód:

1 1/2 szklanki mąki pszennej

50 g cukru pudru

125 g margaryny

4 żółtka 

cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 kg zmielonego ser , może być z wiaderka

2 łyżki mąki pszennej

2 żółtka

2-3 łyżki czekoladowego cappucino

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 l mleka

1 szklanka cukru + 10 łyżek

1 budyń śmietankowy

1 łyżka bułki tartej

150 g mielonych orzechów włoskich

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g masła , miękkiego

5 białek

1 jajko

wiórki czekoladowe

Przygotuj spód.

Mąkę,proszek do pieczenia i cukier przełóż na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i cukier wanilinowy, zagnieć ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Masa.

Ser wymieszaj mikserem z olej, stopniowo dodawaj 4 żółtka,1 jajko,szklankę cukru, budyń i mleko. Tak przygotowaną masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Orzechy wyłóż na masę serową ,a następnie posyp cappucino. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj 5 łyżek cukru. Pianę połącz z 1 łyżką mąki pszennej i bułką tartą. Pianę wyłóż na masę serową. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 50-55 minut. Gotowe ciasto ostudź.
1 szklankę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Pozostałe mleko połącz z żółtkami,mąką ziemniaczaną i łyżką mąki pszennej. Wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń. Gdy budyń ostygnie wymieszaj mikserem wraz z masłem. Tak przygotowany budyń wyłóż na sernik. Posyp wiórkami czekoladowymi.

Co oprócz pierników?

Sernik na murzynku

Spód:

250 g margaryny

1 1/2 szklanki cukru

6 łyżek wody

aromat waniliowy

3 łyżki kakao

1 1/2 szklanki mąki

4 jajka

1 szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

6 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 1/2 szklanki cukru

250 g margaryny

1 kg twarogu z wiaderka

Spód

Margarynę pokrój na kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj cukier, wodę, kakao i kilka kropel aromatu waniliowego. Zagotuj po czym ostudź. Do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, ostudzoną margarynę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z solą na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą kakaową. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut w 180 C.

Masa serowa

Miękko margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając dodawaj po jednym żółtku. Dodawaj po 1 łyżce sera, mąkę, a pod koniec dodaj  pianę z białek i wymieszaj. Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Sernik piecz w 160 C. przez ok. 1 godzinę.

Co oprócz pierników?


Sernik na kruchym spodzie z marmoladą z pigwy

Ciasto

250 g masła

3 szklanki mąki

3 żółtka

1 jajko

1/2 szklanki cukru

3 łyżki śmietany 18%

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę,zrób niewielkie wgłębienie i wlej śmietanę,jajko,żółtka i cukier.Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto, Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, Do drugiej części ciasto wsyp kakao i ponownie zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 godzinę* (tą część możecie pominąć,tak jak ja.Jak widać na zdjęciach mój sernik zrobiłam bez ciasta kakaowego).

Po ok 1 godzinie wyjmij jasne ciasto i rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 15 minut.

Masa serowa:

1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego,może być również z wiaderka

150 g masła

1 budyń śmietankowy

3/4 szklanki cukru

2 jajka

3 żółtka

kilka kropel aromatu cytrynowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

400 g marmolady z pigwy

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną z solą.

Masło przełóż do miski,dodaj cukier i żółtka.Dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania powoli dodawaj ser,budyń,mąkę ziemniaczaną i aromat cytrynowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj używając przy tym łyżki.

Co oprócz pierników?

motylekgoha 06.12.2016 12:02
na święta piekę sernik królewski :))
bietka 06.12.2016 10:45
uwielbiam serniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak