Już niecałe trzy tygodnie pozostały do Świąt. To czas, aby zamknąć listę zakupów i naszego świątecznego menu. Wigilia i Boże Narodzenie oczywiście pachną piernikiem, ale czy tylko? U mnie oprócz pierników ważny jest także zapach domowego sernika. Bez niego nie ma Świąt ani żadnej rodzinnej imprezy.
Sernik korzenny
500 g mielonego twarogu
160 g cukru pudru
2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
4 jajka
280 g herbatników
130 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego
Herbatniki zmiel, dodaj 2 łyżeczki przyprawy do piernika i rozpuszczone masło. Wymieszaj. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód przełóż do lodówki na 30 minut. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika. Do masy budyniowej dodaj budyń (proszek) i wymieszaj. Masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i piecz w 180 C. przez 50 minut.
Sernik cappucino
Spód:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
50 g cukru pudru
125 g margaryny
4 żółtka
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg zmielonego ser , może być z wiaderka
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
2-3 łyżki czekoladowego cappucino
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 l mleka
1 szklanka cukru + 10 łyżek
1 budyń śmietankowy
1 łyżka bułki tartej
150 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła , miękkiego
5 białek
1 jajko
wiórki czekoladowe
Przygotuj spód.
Mąkę,proszek do pieczenia i cukier przełóż na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i cukier wanilinowy, zagnieć ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa.
Ser wymieszaj mikserem z olej, stopniowo dodawaj 4 żółtka,1 jajko,szklankę cukru, budyń i mleko. Tak przygotowaną masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Orzechy wyłóż na masę serową ,a następnie posyp cappucino. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj 5 łyżek cukru. Pianę połącz z 1 łyżką mąki pszennej i bułką tartą. Pianę wyłóż na masę serową. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 50-55 minut. Gotowe ciasto ostudź.
1 szklankę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Pozostałe mleko połącz z żółtkami,mąką ziemniaczaną i łyżką mąki pszennej. Wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń. Gdy budyń ostygnie wymieszaj mikserem wraz z masłem. Tak przygotowany budyń wyłóż na sernik. Posyp wiórkami czekoladowymi.
Sernik na murzynku
Spód:
250 g margaryny
1 1/2 szklanki cukru
6 łyżek wody
aromat waniliowy
3 łyżki kakao
1 1/2 szklanki mąki
4 jajka
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
250 g margaryny
1 kg twarogu z wiaderka
Spód
Margarynę pokrój na kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj cukier, wodę, kakao i kilka kropel aromatu waniliowego. Zagotuj po czym ostudź. Do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, ostudzoną margarynę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z solą na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą kakaową. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut w 180 C.
Masa serowa
Miękko margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając dodawaj po jednym żółtku. Dodawaj po 1 łyżce sera, mąkę, a pod koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj. Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Sernik piecz w 160 C. przez ok. 1 godzinę.
Sernik na kruchym spodzie z marmoladą z pigwy
Ciasto
250 g masła
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę,zrób niewielkie wgłębienie i wlej śmietanę,jajko,żółtka i cukier.Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto, Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, Do drugiej części ciasto wsyp kakao i ponownie zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 godzinę* (tą część możecie pominąć,tak jak ja.Jak widać na zdjęciach mój sernik zrobiłam bez ciasta kakaowego).
Po ok 1 godzinie wyjmij jasne ciasto i rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 15 minut.
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego,może być również z wiaderka
150 g masła
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 żółtka
kilka kropel aromatu cytrynowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
400 g marmolady z pigwy
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną z solą.
Masło przełóż do miski,dodaj cukier i żółtka.Dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania powoli dodawaj ser,budyń,mąkę ziemniaczaną i aromat cytrynowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj używając przy tym łyżki.