Chleb - bez niego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Często pojawia się na naszych stołach w postaci kanapki, zapiekanki, jako dodatek do sałatek czy dań głównych, a nawet jako deser. Ja osobiście chleb jem bardzo sporadycznie, a jeśli już to wybieram ten z ziarnami, graham itp. Czasem też, gdy mam chwilę, robię taki chleb sama.. Najczęściej wybieram ten bez użycia grama mąki, pełen ziaren, witamin. Czego chcieć więcej.
Chleb bez mąki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki siemienia lnianego mielonego
1/3 szklanki sezamu
2 łyżki nasion chia
2 łyżki błonnika
1 1/2 łyżeczki soli morskiej
W średniej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Do osobnej miski dodaj mokre składniki, wymieszaj i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.