Burak to jedno z najpopularniejszych warzyw.
Łatwy w uprawie, wspaniale smakuje, bogaty w składniki odżywcze i można go długo przechowywać.
Zaraz po zbiorze rzodkiewki, posiałam swoje buraczki. Oczywiście na miejscu słonecznym i ciepłym.
Dlaczego w ogóle posiałam ?
Powodów jest kilka :
- duża zawartość żelaza wspomaga moje leczenie niedokrwistości
- niska kaloryczność ok. 40 kcal w 100 g
- odkwasza mój organizm
- posiada sporo białka, błonnika, witaminy A, C, B1, kwas foliowy, potas, magnez
Ale burak nie jest wskazany dla mojej mamy, która jest cukrzykiem, ponieważ podnosi jej poziom cukru. I warto o tym pamiętać.
Czy można jeść surowe buraki ? Oczywiście, że tak, szczególnie te młode.
Buraki dzielimy na :
-
korzeniowe
np. ćwikłowe najpopularniejsza odmiana w Polsce
-
liściowe
inaczej boćwina, przyrządza się ją podobnie jak szpinak
Często myli się botwinę z boćwiną.
Botwina - to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.
Boćwina - to nazwa buraka liściowego.
Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże i soczyste liście.
Oto moje przepisy.
Wytrawny mus
170 g młodych buraczków
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki soku z pomarańczy
160 g pestek słonecznika
ok. 20 prażonych pestek dyni
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
kilka listków natki pietruszki
sól, czerwony pieprz
Obrane i opłukane młode, małe buraczki, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie, 1-2 minuty. Do czosnku wlewamy sok z cytryny i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy tarte buraki, przykrywamy i dusimy ok. 7 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Buraczki przekładamy do głębszej miski, studzimy , potem dodajemy pestki słonecznika i kilka listków natki pietruszki , całość blendujemy na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mus przekładamy do kieliszków i posypujemy posiekanymi pestkami dyni. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.
Rolada z borówkami i syropem buraczanym
Biszkopt
mąka pszenna 120 g
cukier 160 g
4 jajka
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
kakao 1 płaska łyżka
Masa
śmietana 30 % 200 g
borówka amerykańska 60 g
cukier puder 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
syrop buraczany 1-2 łyżki
śmietana fix 1 na 250 ml
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy cukier waniliowy i partiami wsypujemy mąkę. Płaską blaszkę 40/26 cm, smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia. Trzy łyżki ciasta łączymy z łyżką kakao i przekładamy do woreczka cukierniczego. Posługując się woreczkiem rysujemy dowolny wzór bezpośrednio na papierze do pieczenia.
-
Następnie powoli i dokładnie wypełniamy blaszkę jasnym ciastem. Ciasto pieczemy w 180-190 C przez ok. 10-15 minut. Biszkopt powinien być jasny. Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdejmujemy papier i zwijamy ciasto w rulon. Chłodną śmietanę lekko ubijamy, dodajemy cukier zmieszany z fixem, dokładnie ubijamy. Na koniec dolewamy sok z cytryny, syrop buraczany, ew. dosładzamy i wkładamy borówki.
-
Gdy biszkopt przestygnie, rozwijamy go i napełniamy masą, omijając brzegi. Ciasto znowu zwijamy w ściereczkę i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Najlepiej roladę zrobić dzień wcześniej. Szczerze polecam.
Syrop z buraczków
1 młody burak
cukier 4-5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżeczka (opcjonalnie)Wybieramy młody, nieduży burak. Burak obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Starty burak wkładamy do słoiczka zasypujemy cukrem, przykrywamy. Możemy dosypać cukier waniliowy. Odstawiamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej, następnie przecedzamy. Uzyskany syrop wykorzystujemy do barwienia mas tortowych, bitej śmietany, dodatek do napojów alkoholowych, kawy, herbaty, może zastąpić nam miód. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku kilka dni. Może i więcej u minie szybko schodził więc nie wiem na pewno.
Szarlotka z miętą na cieście z buraczkami
Ciasto
mąka pszenna 320 g
masło lub margaryna 200 g
cukier puder 85 g
buraczki z syropu 38-40 g
1 małe jajko
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Masa
jabłko kwaśne 1,5 kg
mięta świeża siekana 2 garście
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sok z cytryny łyżeczka
cukier 1 łyżkaDo przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, zimne masło i słodkie buraczki pozostałe z SYROPU BURACZANEGO (przepis na moim profilu). Jeśli ich nie mamy zwiększamy ilość cukru o ok. 15 g. Całość zagniatamy na kruszonkę. Do ciasta wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki.
-
Obrane jabłka prażymy, w miarę potrzeby dodajemy sok z cytryny i cukier. Jabłka zdejmujemy z kuchenki, dwie/trzy łyżki dodajemy do świeżej mięty i blendujemy. Masę mietową łączymy z jabłkami, mieszamy i jeśli jest to konieczne zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej. Większą częścią ciasta wykładamy dno formy 21 cm, ciasto lekko nakłuwamy. Nakładamy masę jabłkową, przykrywamy resztą ciasta.
-
Ja wierzch ciasta posmarowałam syropem buraczanym. Ciasto pieczemy w 180 C, około 50-60 minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne, gorąco polecam. Smacznego.
-