Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady nie tylko na słodko

Na wspomnienie o roladach, przychodzą nam od razu na myśl słodkie kremy z mnóstwem owoców. Ale czy próbowaliście przygotować wytrawne rolady?

Rolady koja­rzą nam się ze słod­kimi cia­stami, które przy­go­to­wuje się z masami, owo­cami róż­nego rodzaju czy dże­mami. W dzi­siej­szym poście przed­sta­wię rolady zarówno wytrawne, jak i słod­kie, które możemy przy­go­to­wać swoim bli­skim. U mnie od zawsze na sto­łach gościły słod­kie rolady, ale od pew­nego czasu zaczę­łam przy­go­to­wy­wać rolady wytrawne, które przy­pa­dły do gustu nie tylko moim bli­skim, ale także i gościom. Rolady wytrawne spraw­dzą się jako prze­ką­ska na pik­niku lub pyszne śnia­da­nie. Rolady wytrawne możemy przy­go­to­wy­wać z nadzie­niem warzyw­nym, mię­snym czy róż­nego rodzaju sosami. Tak samo w przypadku rolad słodkich. Dodajemy składniki, które lubimy. Sam pro­ces przygotowywania rolady jest bar­dzo pro­sty. Wyra­biamy cia­sto lub przy­go­to­wu­jemy bisz­kopt. Na upieczony i ostudzony biszkopt dajemy ulubione kremy i owoce. Całość zwijamy i wstawiamy do lodówki. Na ciasto dajemy warzywa, mięsko i zwijamy. Po zwinięciu wstawiamy do piekarnika. Taka rolada będzie wytrawna.

Zapraszam na propozycje rolad wytrawnych i słodkich

Szpinakowo - czosnkowa rolada

Szpinakowo - czosnkowa rolada  - medium

Składniki na ciasto :

 -  mąka tortowa 1 1/2 szklanki
 -  woda 450 ml
 -  jajko 2
 -  sól
 -  bazylia otarta Prymat

Składniki na nadzienie :

   - szpinak świeży 1 średnia miska
   - ząbki czosnku 3
   - oliwa z oliwek 4 łyżki
   - sezam 1/2 szklanki
   -  jajko

Wykonanie :
Z podanych składników na ciasto dobrze wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut, by wyrosło. Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy 2-3 minutki. Przekładamy do miski i dajemy oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto należy dobrze rozwałkować z każdej strony. Na ciasto nałożyć farsz i zwinąć w rulonik. Gotowe ciasto dajemy na posmarowaną foremkę. Rozkłóconym jajkiem posmarować wierzch rolady i posypać sezamem.

Wytrawna rolada

Wytrawna rolada  - medium

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 1 szklanka
     
  • 2 jajka zielononóżki 
     
  • woda letnia niepełna szklanka 
     
  • sól
     
  • papryka słodka mielona 1 mała łyżeczka
     
  • rozmaryn Prymat

Składniki na nadzienie:

  • boczek wędzony 7 plasterków
     
  • ser żółty 7 plasterków
     
  • papryka konserwowa 8 cieniutkich plasterków
     
  • jajko 1
  • sezam 7 łyżek

Wykonanie :

Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dobrze rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto dajemy boczek następnie paski papryki, a na sam koniec ser żółty. Gotową roladę zwijamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Gotową roladę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.  

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolady nie tylko na słodko

Składniki

Składniki na biszkopt:

  • jajka 4 
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Masa jabłkowa:

  • jabłka winne 1 kg
  • masło 1 łyżka
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Składniki:

  • bita śmietana w proszku 1 
  • galaretka cytrynowa 1 
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Następnie oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz powoli wsypujemy cukier kryształ. Dalej cały czas ubijamy całość do uzyskania jednolitej masy. Pod sam koniec ubijania, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Gotową masę na biszkopt wylewamy na posmarowaną formę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka myjemy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy na patelni. Jabłka chwilę smażymy do zrumienienia się. Pod koniec dodajemy suchą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na rozwiniętym cieście smarujemy masę jabłkową następnie całość zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną połączoną z galaretką suchą i posypujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi według uznania.

 

 

 

 

sezamek 25.07.2016 16:33
Podobno wyróżnione wpisy miały być bez błędów , a tu trochę ich jest . Bez urazy.
bietka 25.07.2016 16:31
ja jednak wolę rolady na słodko , chociaż tymi wytrawnymi również nie pogardzę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak