Rolady kojarzą nam się ze słodkimi ciastami, które przygotowuje się z masami, owocami różnego rodzaju czy dżemami. W dzisiejszym poście przedstawię rolady zarówno wytrawne, jak i słodkie, które możemy przygotować swoim bliskim. U mnie od zawsze na stołach gościły słodkie rolady, ale od pewnego czasu zaczęłam przygotowywać rolady wytrawne, które przypadły do gustu nie tylko moim bliskim, ale także i gościom. Rolady wytrawne sprawdzą się jako przekąska na pikniku lub pyszne śniadanie. Rolady wytrawne możemy przygotowywać z nadzieniem warzywnym, mięsnym czy różnego rodzaju sosami. Tak samo w przypadku rolad słodkich. Dodajemy składniki, które lubimy. Sam proces przygotowywania rolady jest bardzo prosty. Wyrabiamy ciasto lub przygotowujemy biszkopt. Na upieczony i ostudzony biszkopt dajemy ulubione kremy i owoce. Całość zwijamy i wstawiamy do lodówki. Na ciasto dajemy warzywa, mięsko i zwijamy. Po zwinięciu wstawiamy do piekarnika. Taka rolada będzie wytrawna.
Zapraszam na propozycje rolad wytrawnych i słodkich
Szpinakowo - czosnkowa rolada
Składniki na ciasto :
- mąka tortowa 1 1/2 szklanki
- woda 450 ml
- jajko 2
- sól
- bazylia otarta Prymat
Składniki na nadzienie :
- szpinak świeży 1 średnia miska
- ząbki czosnku 3
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sezam 1/2 szklanki
- jajko
Wykonanie :
Z podanych składników na ciasto dobrze wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut, by wyrosło. Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy 2-3 minutki. Przekładamy do miski i dajemy oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto należy dobrze rozwałkować z każdej strony. Na ciasto nałożyć farsz i zwinąć w rulonik. Gotowe ciasto dajemy na posmarowaną foremkę. Rozkłóconym jajkiem posmarować wierzch rolady i posypać sezamem.
Wytrawna rolada
Składniki na ciasto:
-
mąka pszenna 1 szklanka
-
2 jajka zielononóżki
-
woda letnia niepełna szklanka
-
sól
-
papryka słodka mielona 1 mała łyżeczka
-
rozmaryn Prymat
Składniki na nadzienie:
-
boczek wędzony 7 plasterków
-
ser żółty 7 plasterków
-
papryka konserwowa 8 cieniutkich plasterków
-
jajko 1
-
sezam 7 łyżek
Wykonanie :
Z podanych składników wyrobić ciasto, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dobrze rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto dajemy boczek następnie paski papryki, a na sam koniec ser żółty. Gotową roladę zwijamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Gotową roladę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Składniki
Składniki na biszkopt:
- jajka 4
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Masa jabłkowa:
- jabłka winne 1 kg
- masło 1 łyżka
- galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Składniki:
- bita śmietana w proszku 1
- galaretka cytrynowa 1
- rodzynki
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz powoli wsypujemy cukier kryształ. Dalej cały czas ubijamy całość do uzyskania jednolitej masy. Pod sam koniec ubijania, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Gotową masę na biszkopt wylewamy na posmarowaną formę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 160-180 stopni.
Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka myjemy i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy na patelni. Jabłka chwilę smażymy do zrumienienia się. Pod koniec dodajemy suchą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na rozwiniętym cieście smarujemy masę jabłkową następnie całość zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną połączoną z galaretką suchą i posypujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi według uznania.