Powoli nadchodzi sezon na bób. Choć niektórym może nie odpowiadać jego specyficzny zapach lub smak, bób ma wielu amatorów. Warto się do niego przekonać, ponieważ jest niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny i bogaty we właściwości odżywcze.
Bób to roślina strączkowa znana od starożytności, uprawiana przez człowieka od około 5 000 lat. Wzmianki o nim pojawiły się nawet w Biblii. Nasiona bobu można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak obróbka termiczna powoduje utratę części cennych wartości odżywczych, a także wzrost wartości indeksu glikemicznego, więc w tej postaci bób nie jest polecany diabetykom.- zauważa Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse.
Dlaczego warto włączyć bób do diety?
Beata Prusińska - dietetyk Naturhouse wyjaśnia:
1) Ze względu na wysoką zawartość białka i niewielką ilość tłuszczu bób polecany jest osobom dbającym o sylwetkę. Błonnik zawarty w nasionach syci na długo, usprawnia działanie przewodu pokarmowego i pomaga go oczyścić ze złogów toksyn.
2) 100 gram świeżych ziaren bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w ponad 100%. Zaleca się go więc kobietom starającym się o potomstwo. Kwas foliowy jest niezwykle istotny szczególnie w początkowej fazie ciąży, ze względu na wzrost i rozwój płodu. Powinno się więc zadbać o właściwą podaż tego składnika, aby nie doprowadzić do niedoborów, które mogą skutkować wystąpieniem wad rozwojowych u płodu.
3) W bobie znaleźć można również znaczne ilości żelaza (przez co pomaga zwalczać anemię), magnezu, miedzi oraz witaminę K, tiaminę i ryboflawinę.
Lubisz bób? Wypróbuj przepis dietetyka Naturhouse na sałatkę z bobem:
Składniki:
- 150 g młodego bobu,
- 2 garście sałaty roszponki,
- 1 jajko na twardo,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- 1/3 czerwonej cebuli,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania: Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić cebulę w piórka, jajko w większą kostkę, pomidorki w ćwiartki. Wszystkie składniki razem wymieszać i połączyć z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt, oliwa, czosnek, pieprz sól). Smacznego!
Konsultacja dietetyczna:
mgr Beata Prusińska
dietetyk kliniczny
dietetyk Naturhouse